Waar moet ik op letten bij het realiseren van een nieuw contract voor elektriciteit en gas?

08
-
01
-
2024
Energienota

Waar moet ik op letten bij het realiseren van een nieuw contract voor elektriciteit en gas?

Bij het realiseren van een nieuw contract voor elektriciteit en gas is het belangrijk om verschillende aspecten zorgvuldig te overwegen. Hier zijn enkele belangrijke punten waar je op moet letten:

1. Tarieven:

 • Vergelijk de aangeboden tarieven van verschillende energieleveranciers. Let op of het om vaste of variabele tarieven gaat en wat voor jouw situatie het meest geschikt is.

2. Contractduur:

 • Bekijk de contractduur. Korte contracten bieden meer flexibiliteit, terwijl langere contracten vaak stabielere tarieven hebben. Kies de duur die het beste past bij jouw behoeften.

3. Voorwaarden en flexibiliteit:

 • Lees de contractvoorwaarden zorgvuldig door. Let vooral op boetes bij vroegtijdige beëindiging, flexibiliteit bij wijzigingen in jouw energiebehoeften en de mogelijkheid tot tussentijdse aanpassingen.

4. Duurzaamheid en groene energie:

 • Overweeg het gebruik van duurzame energiebronnen. Sommige leveranciers bieden groene energiecontracten die bijdragen aan milieubehoud.

5. Klantenservice:

 • Onderzoek de reputatie van de energieleverancier op het gebied van klantenservice. Snelle en effectieve ondersteuning kan belangrijk zijn bij eventuele problemen.

6. Vergelijk aanbiedingen:

 • Maak gebruik van online vergelijkingshulpmiddelen om aanbiedingen van verschillende energieleveranciers eenvoudig te vergelijken op basis van jouw specifieke behoeften.

7. Betrouwbaarheid en reputatie:

 • Controleer de betrouwbaarheid en reputatie van de energieleverancier. Lees beoordelingen en ervaringen van andere klanten om een idee te krijgen van de dienstverlening.

8. Contractverlenging en opzegtermijn:

 • Begrijp de voorwaarden met betrekking tot contractverlenging en opzegtermijn. Zo voorkom je onaangename verrassingen als je besluit van leverancier te veranderen.

9. Betalingsvoorwaarden:

 • Controleer de betalingsvoorwaarden en kijk of er kortingen zijn voor bijvoorbeeld automatische incasso of jaarlijkse betalingen.

10. Overstapprocedure:

 • Informeer naar de overstapprocedure. Veel energieleveranciers nemen de administratieve afhandeling van de overstap op zich, maar het is goed om te weten wat er van jou verwacht wordt.

11. Energiebesparingsmogelijkheden:

 • Sommige energieleveranciers bieden advies en ondersteuning op het gebied van energiebesparing. Dit kan interessant zijn als je wilt werken aan een efficiënter energieverbruik.

Door deze punten in overweging te nemen, kun je een weloverwogen beslissing nemen bij het kiezen van een nieuw energiecontract dat past bij jouw behoeften en situatie.

Gerelateerd nieuws.

Garanties van Oorsprong (GVO's) uitgelegd

Garanties van Oorsprong (GVO's) zijn certificaten die aantonen dat een bepaalde hoeveelheid elektriciteit is opgewekt uit hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne-energie, windenergie, waterkracht, biomassa of geothermische energie. Deze certificaten worden uitgegeven voor elke megawattuur (MWh) aan duurzaam opgewekte elektriciteit.

Meer lezen

Wanneer je jaarnota gelijk loopt aan een kalenderjaar

Het is praktisch dat een energiecontract gelijkloopt aan een kalenderjaar om verschillende redenen:

Meer lezen

Wat is het verschil tussen een variabel en een dynamisch energiecontract?

Een variabel energiecontract en een dynamisch energiecontract zijn beide typen energiecontracten die beschikbaar zijn voor consumenten en bedrijven, maar ze verschillen op belangrijke punten, met name met betrekking tot de manier waarop de energieprijzen worden vastgesteld.

Meer lezen