Hoe kan ik het verbruik van mijn bedrijf het beste monitoren?

13
-
05
-
2024
Energie
Energieverbruik
Kostenbesparing

Het monitoren van zakelijk energieverbruik

Het monitoren van het energieverbruik van je bedrijf is essentieel om inzicht te krijgen in je energiegebruik en om mogelijkheden voor energiebesparing te identificeren. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om het verbruik van je bedrijf effectief te monitoren:

Het monitoren van het energieverbruik van je bedrijf is essentieel om inzicht te krijgen in je energiegebruik en om mogelijkheden voor energiebesparing te identificeren. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om het verbruik van je bedrijf effectief te monitoren:

1. Installeer energiemeters:

Plaats energiemeters op strategische punten binnen je bedrijfspand om het elektriciteits-, gas- en waterverbruik te meten. Deze meters kunnen worden geïnstalleerd op hoofdaansluitingen, verdeelkasten, individuele apparaten of systemen, afhankelijk van je behoeften.

2. Gebruik slimme meters:

Overweeg om slimme meters te installeren, die het energieverbruik automatisch kunnen registreren en verzenden naar een centraal systeem. Slimme meters bieden real-time gegevens en kunnen het energieverbruik op afstand monitoren, waardoor je direct inzicht krijgt in je energiegebruik.

3. Implementeer energiemanagementsystemen (EMS):

EMS-systemen kunnen worden gebruikt om het energieverbruik van je bedrijf te monitoren, analyseren en beheren. Deze systemen kunnen gegevens verzamelen van energiemeters, historische gegevens bijhouden, energiepatronen identificeren en rapporten genereren om trends en mogelijke besparingsmogelijkheden te analyseren.

4. Gebruik energiemonitoringsoftware:

Maak gebruik van speciale energiemonitoringsoftware om je energieverbruik te volgen en te analyseren. Deze software kan gegevens visualiseren, grafieken genereren, rapporten opstellen en waarschuwingen geven voor abnormale energiepatronen of verbruikspieken.

5. Stel energiebesparingsdoelen:

Stel meetbare energiebesparingsdoelen voor je bedrijf en monitor regelmatig je voortgang om te zien of je op schema ligt om je doelstellingen te halen. Het stellen van doelen kan helpen om de motivatie hoog te houden en om te focussen op concrete acties om energie te besparen.

6. Betrek medewerkers:

Maak je medewerkers bewust van het belang van energiebesparing en moedig hen aan om bij te dragen door energie-efficiënt gedrag op de werkplek, zoals het uitschakelen van onnodige verlichting en apparatuur, het optimaliseren van het gebruik van verwarming en koeling, en het verminderen van papierverbruik.

Door het energieverbruik van je bedrijf actief te monitoren, kun je potentiële energiebesparingsmogelijkheden identificeren, operationele efficiëntie verbeteren en kosten besparen op lange termijn.

Gerelateerd nieuws.

Dynamisch energiecontract: alle voordelen op een rij

Een variabel energiecontract en een dynamisch energiecontract zijn beide typen energiecontracten die beschikbaar zijn voor consumenten en bedrijven, maar ze verschillen op belangrijke punten, met name met betrekking tot de manier waarop de energieprijzen worden vastgesteld.

Meer lezen

Informatieplicht bedrijven uitgelegd

De Informatieplicht energiebesparing is een verplichting die geldt voor bedrijven en instellingen in Nederland. Het doel van de Informatieplicht is om bedrijven te stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen en zo bij te dragen aan de vermindering van energieverbruik en CO2-uitstoot. Hieronder wordt uitgelegd hoe de Informatieplicht werkt:

Meer lezen

Garanties van Oorsprong (GVO's) uitgelegd

Garanties van Oorsprong (GVO's) zijn certificaten die aantonen dat een bepaalde hoeveelheid elektriciteit is opgewekt uit hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne-energie, windenergie, waterkracht, biomassa of geothermische energie. Deze certificaten worden uitgegeven voor elke megawattuur (MWh) aan duurzaam opgewekte elektriciteit.

Meer lezen